Review – Furiosa: A Mad Max Saga (2024)

Informatie

Regie: George Miller
Cast: Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Tom Burke, Lachy Hulme & Ayla Browne
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 22 mei 2024
Releasedatum DVD & (4K) Blu-Ray: 2 oktober 2024

© 2024 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. Photo credit: Jasin Boland

Recensie

Er zijn een aantal filmregisseurs die hebben besloten om een groot deel van hun carrière te wijten aan één grote en succesvolle franchise. Denk zo bijvoorbeeld maar aan de Britse regisseur David Yates, die sinds 2007 aan het roer stond van de Harry Potter-franchise en ook terugkeerde voor de spin-offs in de heel wat minder succesvolle Fantastic Beasts-reeks. Een andere grote naam die zich met veel trots aan zijn eigen franchise heeft gebonden is James Cameron. De Amerikaan verraste vriend en vijand in 2009 met Avatar en ook de tweede film in de reeks – Avatar: The Way of Water (2022) – werd een schot in de roos. Hij zal er dan ook alles aan doen om de komende drie (!) sequels nog grootser, spannender en technisch vernuftiger te maken.  Dezelfde vlieger gaat op voor George Miller, de Australische regisseur die al sinds 1979 verbluft met heel erg straffe Mad Max-prenten. Ook dit jaar trakteerde de visionaire cineast het publiek met Furiosa: A Max Max Saga op een gloednieuw post-apocalyptisch avontuur. Kan Miller de cinefiel nog steeds vullen met enthousiasme?

© 2024 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. Photo credit: Jasin Boland

Wanneer de jonge Furiosa na een onvoorzichtige escapade in de Green Place gevangen wordt genomen door leden van de Biker Horde, een motorbende onder leiding van de beruchte Dementus, én niet veel later ook haar moeder wordt vermoord, is het voor het jonge meisje duidelijk dat haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Dementus is immers onder de indruk van het ongeschonden en gezonde uiterlijk van Furiosa en is vastberaden om Furiosa als één van zijn persoonlijke bezittingen te beschouwen. Als Dementus niet veel later echter een deal aangaat met de nog beruchtere Immortan Joe, leider van de Citadel, besluit hij om Furiosa toch om te ruilen voor meer macht binnen het Wasteland. Jaren later heeft Furiosa zich binnen de Citadel echter opgewerkt en ziet ze haar kans om wraak te nemen op Dementus – die de jonge vrouw verantwoordelijk acht voor de moord op haar moeder. Alleen wordt al snel duidelijk dat de dappere vrouw het blinde geweld van Dementus en zijn Biker Horde fel heeft onderschat…

© 2024 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. Photo credit: Jasin Boland

De Mad Max-films staan inmiddels al meer dan vier (!) decennia garant voor entertainment van de allerbovenste plank. De boeiende en spannende avonturen van Max Rockatansky en de minstens zo interessante Furiosa in de droge en post-apocalyptische wereld doen je immers vol enthousiasme naar het scherm staren. Dat was in 2015 zeker het geval met Mad Max: Fury Road, waarin de rol van Furiousa werd neergezet door Charlize Theron. Miller gaat volledig verder op dat elan met het gloednieuwe Furiosa: A Mad Max Story. De nieuwe prent – een prequel op Fury Road – zoomt verder in op het boeiende personage dat we in 2015 leerden kennen en dient als een soort origin-verhaal. Fans van de Mad Max-wereld krijgen met de nieuwe prent immers meer inzage in de redenen waarom Furiosa zo’n getormenteerde ziel is. En wees er maar zeker van: dat zorgt meermaals – hoe kan het ook anders – voor serieus én bombastisch vuurwerk op je scherm, dat bovendien van meet af aan heel erg strak in beeld is gebracht.

© 2024 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. Photo credit: Jasin Boland

Toegegeven: Furiosa is op veel vlakken – zeker qua verhaal – geenszins te vergelijken met Fury Road. Hoewel Miller je finaal trakteert op een spannende en visueel verbluffende finale in zijn bekende stijl, voelt Furiosa veel kleiner en intiemer aan. De focus van Miller komt daardoor volledig te liggen op het boeiende personage dat Furiosa is én het leidt ertoe dat Furiosa tot nu toe misschien wel de meest intieme én frisse aflevering vormt in Millers Mad Max-franchise. Die verfrissing komt ook ongetwijfeld door het ijzersterke acteerwerk van Anya Taylor-Joy. De Brits-Amerikaanse actrice is uitstekende gecast als de jongere versie van Furiosa. De show wordt echter helemaal gestolen door een nagenoeg onherkenbare Chris Hemsworth. De man die tot voor kort Thor vertolkte in het Marvel Cinematic Universe toont in de erg gelaagde rol van slechterik Dementus nog maar eens wat voor een echte klasbak hij is. Het moge duidelijk zijn: de tandem Taylor-Joy/Hemsworth, in een regie van de visionaire George Miller, zorgt ervoor dat je als cinefiel meermaals op je wenken wordt bediend!

Het verdict

Mad Max, George Miller, Chris Hemsworth én Anya Taylor-Joy… Wanneer je deze ingrediënten samenbrengt, duurt het niet lang alvorens je een uitstekend recept voor een al even uitstekende topfilm bekomt: Furiosa: A Mad Max Saga. De nieuwe film van George Miller die zich afspeelt binnen de Mad Max-franchise combineert de vertrouwde elementen uit de films van weleer én die van 2015, maar komt door de goede focus op het hoofdpersonage behoorlijk verfrissend over. Miller brengt immers een erg gevoelig verhaal, zonder daarbij het visuele en bombastische uit het oog te verliezen. Bereid je dus voor op niet te missen en entertainende cinema van het allerhoogste niveau met in de hoofdrollen de heerlijke Chris Hemsworth en de verbluffend straffe Anya Taylor-Joy. Furiousa: A Mad Max Saga wordt verdeeld door Warner Bros. Pictures en ligt sinds 2 oktober 2024 op DVD en (4K) Blu-Ray in de winkelrekken. Nog overtuiging nodig? Bekijk dan zeker snel deze visueel prikkelende trailer.

Wat jij ook zo blij toen George Miller eindelijk aankondigde dat hij in 2024 met een nieuwe Mad Max-film op de proppen kwam? Heb je Furiosa in de bioscoop ontdekt of zag je de film intussen thuis? Laat ons weten wat jij van de film denkt door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *