Review – Challengers (2024)

Informatie

Regie: Luca Guadagnino
Cast: Zendaya, Josh O’Connor, Mike Faist, Nada Despotovich & Hailey Gates
Genre: Romantisch drama, sport
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 1 mei 2024
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 11 september 2024

© 2024 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc., Amazon Content Services LLC and Warner Bros. Entertainment Inc.. All Rights Reserved.

Recensie

Er zijn regisseurs die erin slagen om alles wat ze aanraken om te zetten in cinemagoud. Denk zo bijvoorbeeld maar aan Christopher Nolan, de man die zich definitief op de kaart zette met de Dark Knight-trilogie en die zijn status recent nogmaals herbevestigde met de Oscarwinnende topprent Oppenheimer (2023). Ook Greta Gerwig, die vriend én vijand compleet verbaasde met bekroonde films zoals Lady Bird (2017) en Little Women (2019), wist zich in een mum van tijd op te werken tot één van Hollywoods meest gelauwerde cineasten. Een andere naam die zeker ook thuishoort in dat rijtje, is die van Luca Guadagnino. Met de sfeervolle én eigenzinnige topprent Call My by Your Name (2018) verblufte de regisseur zowat iedere cinefiel. Eerder dit jaar probeerde het Italiaanse filmwonder nogmaals te verrassen met Challengers, zijn nieuwe langspeler met de getalenteerde Zendaya in de hoofdrol. Alweer een fantastisch schot in de roos of toch maar niet?

© 2024 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc., Amazon Content Services LLC and Warner Bros. Entertainment Inc.. All Rights Reserved.

In 2007 studeert tenniswonder Tashi Duncan aan Stanford University, waar ze zich tussen alle lange lessen door verder voorbereid op haar veelbelovende tenniscarrière. Tijdens haar studententijd start ze een langeafstandsrelatie met tennisser Patrick Zweig. Dat laatste zint Patricks beste vriend Art Donaldson, zelf een tennisser én die enorm zwak voor Tashi heeft, niet helemaal. De twee vrienden zijn immers allebei hopeloos verliefd op de erg betoverende Tashi, maar zonder dat dit hun vriendschap dreigt te schaden. De dynamieken tussen het drietal veranderen echter volledig wanneer Tashi zich onherstelbaar blesseert en er plotsklaps een einde komt aan de carrière van de jonge vrouw. De relatie van Tashi en Art enerzijds en Patrick anderzijds vertroebelt compleet. Wanneer Art, intussen getrouwd met Tashi én door Tashi gecoacht, en Patrick in 2019 na jarenlange stilte tussen de ooit zo hechte vrienden het voor het eerst sinds lang opnieuw tegen elkaar moeten opnemen tijdens een belangrijk tennistoernooi, ontstaat er een bloedstollende tenniswedstrijd die om véél meer gaat dan enkel en alleen de eindwinst…

© 2024 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc., Amazon Content Services LLC and Warner Bros. Entertainment Inc.. All Rights Reserved.

Regisseur-scenarist Luca Guadagnino staat erg bekend om zijn bijzondere, intrigerende en ronduit briljante vertelstijl. Daar is nagenoeg iedereen het wel over eens sinds Call My by Your Name (2018). Guadagnino herbevestigt zijn klasse nogmaals volledig met Challengers, een aantrekkelijk sportdrama dat je als cinefiel meermaals warm doet krijgen. En daar zijn tal van redenen voor. Zo is de rode draad, waarin een complexe driehoeksrelatie tussen drie getalenteerde tennissers centraal staat, fantastisch uitgewerkt en heb je als kijker in een mum van tijd door waarom alles tussen de personages er zo ingewikkeld én intiem aan toe gaat. De voornaamste reden om van Challengers echter helemaal enthousiast te worden, ligt bij de vertelstijl. Guadagnino vertelt het verhaal van Tashi, Art en Patrick immers – hoe kan het ook anders – aan de hand van een 131 minuten durende tenniswedstrijd tijdens dewelke de regisseur je op weloverwogen sleutelmomenten trakteert op boeiende flashbacks.

© 2024 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc., Amazon Content Services LLC and Warner Bros. Entertainment Inc.. All Rights Reserved.

Door je op die manier onder te dompelen in de complexe relatie tussen de hoofdpersonages slaagt Guadagnino erin om je tot op de allerlaatste seconde van de prent op het puntje van je stoel te laten zitten. Je zou het allerlaatste punt van de match immers kunnen beschouwen als een culminatiepunt waarin zowel het sportieve en het interpersoonlijke een allesveranderd hoogtepunt bereiken. Dat sportieve wordt trouwens buitengewoon goed in beeld gebracht door Guadagnino’s oudgediende director of photography Sayombhu Mukdeeprom. Ook de cast doet het bovendien schitterend. Zendaya, Josh O’Connor en Mike Faist zijn indrukwekkend als respectievelijk Tashi Duncan, Patrick Zweig en Art Donaldson. De drie, met de fantastische Zendaya op kop, spelen de pannen van het dak en zorgen ervoor dat je tot aan het allerlaatste frame van de prent gebiologeerd naar het scherm blijft staren. Het moge duidelijk zijn: Challengers is topcinema van het aller-, aller-, allerhoogste niveau.

Het verdict

Wanneer aangekondigd wordt dat de visionaire topregisseur Luca Guadagnino broedt op een nieuwe cinemaprent, is het logisch dat menig cinefiel ver op voorhand reeds dolenthousiast wordt. Dat enthousiasme was en is voor Challengers totaal niet misplaatst. De fijngevoelige Italiaan slaagt er immers opnieuw in om de kijker te trakteren op een ijzersterke dramaprent die intelligent inzoomt op de complexe driehoeksrelatie tussen tennissers Tashi Duncan, Patrick Zweig en Art Donaldson. De manier waarop Guadagnino en zijn team de suspensvolle sportieve component weten te verweven met de interpersoonlijke complexiteit tussen de drie hoofdpersonages verdient alle lof. Als je dan ook nog eens veststelt dat de drie hoofdpersonages met veel finesse worden vertolkt door Zendaya, O’Connor en Faist, wat meermaals leidt tot regelrecht vuurwerk op je scherm, weet je meer dan genoeg: Challengers is een topprent die ook jij niet mag missen. De film wordt verdeeld door Warner Bros. Pictures en ligt sinds 11 september 2024 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu!

Heb jij de nieuwe film van Luca Guadagnino in de bioscoop gezien? Was je ook zo onder de indruk van het briljante acteerwerk van Zendaya, Josh O’Connor en Mike Faist en de manier waarop hun verhaal wordt verteld? Of deel je ons enthousiasme niet? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *