Review – Dune: Part Two (2024)

Informatie

Regie: Denis Villeneuve
Cast: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Austin Butler & Florence Pugh
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction, drama
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 28 februari 2024
Releasedatum DVD & (4K) Blu-Ray: 10 juli 2024

© 2024 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Wie het cinemalandschap de afgelopen jaren op de voet heeft gevolgd, zal ongetwijfeld merken dat dat landschap niet al te rijkelijk gezaaid ligt met échte filmklassiekers. Er zijn heden ten dage immers maar een handvol topregisseurs die in staat zijn om zulke klassiekers naar het witte doek te toveren. Één van die namen is ongetwijfeld de enorm getalenteerde cineast Denis Villeneuve. De afgelopen jaren wist de Canadees iedereen te verbazen met toptitels als Blade Runner 2049 (2017), Arrival (2016) en de heerlijke mysteriethriller Prisoners (2013). Villeneuve bleef al die jaren echter van één passieproject dromen: de verfilming van Frank Herberts sciencefictionverhaal Dune. Dat project trapte Villeneuve in 2021 eindelijk af met Dune: Part One, een topfilm die iedereen met open mond naar het grote scherm liet staren. Dé grote vraag was dan ook of de Canadees met Dune: Part Two nóg grootser, beter en bombastischer kon gaan… Hoog tijd om dat samen met ons te ontdekken!

© 2024 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Na de gebeurtenissen uit Dune: Part One en de val van Huis Atreides, leeft Paul Atreides samen met zijn zwangere moeder Jessica teruggetrokken bij de Fremen. De Harkonnens, de nieuwe leiders van Arrakis, zijn er immers van overtuigd dat ieder lid van de Atreides-familie uitgemoord is. Terwijl onder de Fremen geen consensus bestaat over de intenties van de familie Atreides, ontstaat er al snel een mooie band tussen Chani en Paul. Het duurt dan ook niet lang alvorens Paul alle gewoontes van de Fremen overneemt én samen met hen de ene succesvolle specie-overal na de andere pleegt. Alles verandert echter wanneer baron Vladimir Harokonnen besluit om, met de steun van de sinistere Bene Gesserit-orde, zijn jonge neefje Feyd-Rautha aan te stellen als nieuwe heerser van Arrakis. Feyd-Rautha is immers vastberaden om een einde te maken aan de terreur van de Fremen. Alleen weet hij niet dat die terreur aangevoerd wordt door Paul Atreides, een doodgewaande vijand die nog veel meer in zijn mars blijkt te hebben…

© 2024 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Toen Dune: Part One in 2021 in de bioscoopzalen verscheen, werd al snel duidelijk dat de film een moderne klassieker zou worden. De enorme productiewaarde van de film, gecombineerd met de fijngevoelige regie van Villeneuve, de fantastische score van Hans Zimmer én de prachtige beelden deden menig cinefiel een heus gat in de lucht springen. De grote kritiek op te uiteindelijk eerste film in de franchise was echter dat alles net iets té langdradig werd bevonden. Die kritiek gaat helemaal niet meer op wanneer het over Dune: Part Two gaat. Villeneuve schakelt in het tweede hoofdstuk van zijn passieproject immers ettelijke versnellingen hoger en dat doet ieder cinefielenhart nog sneller slaan.

© 2024 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Je zou kunnen zeggen dat Dune: Part One geconstrueerd is als één grote en lange trailer voor Dune: Part Two. Het is immers in deze tweede aflevering dat alle actie en boeiende verhaallijnen samenkomen én uiteindelijk ook culmineren. Het samenbrengen van al die complexe verhaallijnen – over familiale intriges en tal van andere subplots om vingers en duimen bij af te likken – is allesbehalve een sinecure. Villeneuve slaagt daar echter met glans in, zonder nog maar één seconde te vergeten dat de kijkers ook visueel en op actievlak geprikkeld moeten worden én blijven. Nog meer dan Dune: Part One toont Dune: Part Two aan dat Villeneuve één van de grootste Hollywoodklasbakken van dit moment is. Verhaaltechnisch zit alles immers perfect in elkaar, hetgeen ook geldt voor alle visuele elementen van de prent.

© 2024 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Tussen al dat bombastische woestijngedoe door zou je kunnen vergeten dat Dune een verhaal vertelt dat erg gestoeld is op zijn personages. Ook op dat vlak stelt Denis Villeneuve nooit teleur. Samen met zijn co-scenarist Jon Spaihts, een man gepokt en gemazeld in het sciencefictionlandschap, slaagt hij er immers in om Paul, Jessica, Chani en nieuwkomer Feyd-Rautha alsook alle andere boeiende personages over de gehele lijn interessant te laten blijven. De personages zijn uitstekend uitgewerkt en iedere interactie die plaatsvindt wordt intelligent gebruikt om het verhaal en het personage in kwestie extra kracht bij te zetten. Dat die boeiende personages worden neergezet door de crème de la crème van Hollywood maakt alles om evidente redenen nog beter. Opnieuw zien we legende in wording Timothée Chalamet de pannen van het dak spelen als Paul Atreides. Ook Zendaya en Austin Butler – die verbluft als de onverbiddelijke Feyd-Rautha – zetten uitstekende performances neer. Dé ster van Dune: Part Two is wat ons betreft echter Rebecca Ferguson. De Zweedse topactrice tilt de aanvankelijk al zo straffe prent naar een ongezien hoog niveau en bewijst dat ook zij haar plaats in deze cast verdient. Wat een cast, wat een film, wat een klassieker…

Het verdict

Het gebeurt niet vaak dat films vergeleken worden met Peter Jacksons’ toptrilogie van The Lord of the Rings. Er zijn immers maar weinig filmmakers die erin slagen om zowel qua verhaal, ervaring én filmmuziek hetzelfde niveau te bereiken. Denis Villeneuve toont met zijn Dune: Part Two echter aan dat hij zich wel met topregisseurs als Peter Jackson kan, mag en moet meten. Dune: Part Two gaat immers, nog meer dan zijn voorganger, de geschiedenisboeken in als een moderne filmklassieker die de kijker van meet af aan compleet onderdompelt en omverblaast. Het verhaal is uitstekend gebracht, net zoals de personages, en ook visueel bezorgt Villeneuve jou een ervaring die je nog maar weinig zal meemaken. Dune: Part Two is cinema van de aller-, aller-, allerbovenste plank die door iedereen zo veel als mogelijk (her)ontdekt moet worden. Gelukkig kan ook jij de film nu bij je thuis ontdekken, want de prent van Warner Bros. Pictures ligt sinds 10 juli 2024 op DVD en (4K) Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de fantastische trailer van de sciencefictionprent nu.

Ben jij ook zo enorm enthousiast geworden  van Dune: Part Two? Heb je de film op het grote scherm kunnen ontdekken en intussen ook al bij jou thuis herbekeken? Of deel je ons enthousiasme niet helemaal? Laat het ons zeker weten door hier onder jouw reactie met ons te delen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *